icon-mail-company icon-phone icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane

Maankwartier

Maankwartier dat kunstenaar Michel Huisman voor Heerlen heeft bedacht, is een plaatje. Een kleine stad in een stad, een eigen realiteit. Met een nieuw station, winkels en cafés, een hotel, kantoren, terrassen en woningen op verschillende bouwlagen. In de inspirerende omgeving van Maankwartier  ben je niet alleen op doorreis, maar stap je uit om te ontmoeten...! Een mooi, nieuw, stukje Heerlen!

Aantal kranen
3
Maximale hijshoogte
80 m¹
Maximale gieklengte
81.5 m¹
Maximaal te hijsen last
20 ton
Aansluitwaarde stroom aanvraag
630 Amp.
Aantal meters kabel
1.3 km¹
Aantal meters tyleen
0.55 km¹
Aantal m² verblijf ruimte
270 m²
Aantal meters hekwerk
475 m¹
Aantal m² ondersteuning
6150 m²
Aantal Schroefstempels
1200 stuks

Het project

Daar waar verloedering en drugsproblematiek ooit een stempel op het beeld drukten, zal met de komst van het Maankwartier een icoon voor Parkstad worden gecreëerd. Een icoon dat overdag en "s avonds leeft door de combinatie van diverse functies: wonen, winkelen, werken en ontmoeten. Het vormt een fysieke verbinding tussen Noord en Zuid die als een poort vormt naar het centrum van Heerlen. Ruimtelijk vormt het Maankwartier een bijzondere voltooiing van het centrumgebied van schouwburgplein. Het Maankwartier gedraagt zich als een verhoogd stadsdeel, maar die tevens functioneert als verbinding tussen Heerlen-noord en het stadscentrum.


Door de bijzondere vormgeving van de openbare ruimte, hoogstaande architectuur en de combinatie van stedelijke uitstraling met intimiteit worden er condities geschapen voor goede winkel- en horecavoorzieningen en hoogwaardige woon- en werkmilieus.

VolkerWessels Bouwmaterieel

VolkerWessels Bouwmaterieel bv is door de Jongen Groep gevraagd het materieel te verzorgen die nodig zijn om de bouw van het Maankwartier mogelijk te maken. VolkerWessels Bouwmaterieel bv levert onder andere het ketenpark, torenkranen (5 stuks) en de tijdelijke ondersteuningconstructie die nodig is om de diverse vloeren te ondersteunen. In het werk zitten zowel kanaalplaatvloeren met een maximale overspanning van ca. 16 meter, in het werk gestorte vloeren en balken en breedplaatvloeren.
     

Voor dit project zet VolkerWessels Bouwmaterieel bv haar Kwiksteiger systeem in aangezien de aannemer met diverse vloersystemen werkt. Voor de breedplaatvloeren zetten we ons valkopsysteem in wat als voordeel heeft dat na ca. een week na het afstorten van de vloer 75% van het materieel hergebruikt kan worden. Voor het ondersteunen van de verzwaarde stroken zetten we het Kwiksteiger Ondersteuningsysteem (gaffel systeem) in, in combinatie met een houten systeemdrager type Dolphin. Aangezien de balken in 1x gestort worden tezamen met de druklaag van de kanaalplaatvloeren moet de ondersteuningconstructie extreem hoge belastingen opnemen (297kN/m1).
        

De uitdaging zat hem in dit project in de tijdelijke ondersteuning van de 1e verdiepingvloer. Deze vloer is 1400mm dik en wordt in 2 fases gestort. De eerste 700mm wordt in 1x gestort en dat houdt in dat er een belasting moet worden opgenomen van ca. 22kN/m2. Ook hier passen we ons Kwiksteiger Ondersteuningsysteem in in combinatie met onze houten systeemdrager type Dolphin toe. Deze combinatie heeft een toelaatbare belasting van 75kN/m2.
     

Het unieke aan dit project is de samenwerking tussen VolkerWessels Bouwmaterieel bv en haar vaste partners. Matemco Hulpconstructies bv uit Ede, is leverancier van het Kwiksteiger systeem, verzorgt de complete engineering en de LSB groep uit Geleen verzorgt de complete uitvoering ((de)montage en bekisting) Mede door deze intensieve samenwerking zorgt er voor dat het project volgens de strakke en krappe planning verloopt.