icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 16 februari 2018

Een wereld te winnen met datatechnologie in de bouw

Bouwlogistiek - DigiBase2.jpg

Ron Frazer, directeur VolkerWessels Bouwmaterieel was op 14 februari gastheer van bedrijven, hogescholen en TUDelft die samenwerken in het NWO TKI 4C Bouwlogistiek project.

 

De bijeenkomst in het innovatieve BIM-center (DigiBase) in Nieuwegein leverde veel interessante inzichten, kennisdeling en nieuwe gezamenlijk acties op.

Het project

Binnen het NWO TKI 4C Bouwlogistiek project, onder leiding van Ruben Vrijhoef, Lector Building Future Cities van de Hogeschool Utrecht wordt het laatste halfjaar van het project nog actief gekeken naar ondersteuning van bouwlogistiek met behulp van innovatieve datatechnologie. Daarbij gaat het specifiek om drie onderwerpen  waarover aanwezige bedrijven, hogescholen en TUDelft op 14 februari hun ervaring, kennis en ideeën hebben gedeeld voor verdere gezamenlijk actie in de praktijk:

  • Reality capturing met foto’s en pointclouds via kraancamera, drones en lasertechnologie voor accurate sturing van de bouwlogistiek op en naar de bouwplaats,
  • Bluetooth sensoring om materiaal, materieel en personeel te kunnen volgen met Bluetooth technologie,
  • 4DBIM voor een dynamische koppeling tussen planning en logistiek vanuit een BIM model.

 

De samenwerking

Het project betreft een goede samenwerking tussen de Hogescholen van Utrecht en Amsterdam, TUDelft, Universiteit Twente, TNO en diverse bouwbedrijven die actief bezig zijn om bouwlogistiek op een hoger niveau te brengen, waaronder VolkerWessels, DuraVermeer, De Nijs, Van Wijnen, Scholtens en Waal. Vanuit de zogenaamde proeftuin projecten van deze bedrijven wordt samengewerkt met de kennisinstellingen om een wereld te winnen met innovatie op gebied van Bouwlogistiek en datatechnologie.

DigiBase

DigiBase is een nieuwe onderneming binnen VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling. De rol van dit centrum in Nieuwegein is om DigitaalBouwen gemeengoed te maken bij alle ondernemingen van VolkerWessels en haar klanten en deze, daar waar nodig te ondersteunen en begeleiden in de transitie naar 100% digitaal bouwen en ontwikkelen. Dit doet DigiBase met een opleiding- en trainingscentrum voor DigitaalBouwen (Business Support), met ondersteunende faciliteiten in het centrum, en met digitale diensten rond Project Support en Business Development.