icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 02 november 2020

Bouwen op een postzegel-uitleg in een VLOG

De winst van beter organiseren met de BouwHub. Bouwen in de stad – op een postzegel dus – hoe doe je dat met zo min mogelijk CO2 uitstoot en overlast, en zonder opslagruimte? Ron Frazer van VolkerWessels Bouwmaterieel was te gast bij de uitzending van Bouw Idee Café van Bouwend Nederland. Wat volgde was een inhoudelijk en inspirerend gesprek tussen professionals, opdrachtgevers en innovators in de bouw. Voorafgaand aan deze uitzending is een VLOG gemaakt op de BouwHub in Utrecht.

De Vlog

Vloggen is niet onze dagelijkse bezigheid. Toch hebben we met plezier meegewerkt om deze vlog tot stand te brengen. En dat op onze BouwHub in Utrecht. Bekijk hieronder de Vlog.

https://www.youtube.com/watch?v=GF7Q4uIAlBM&feature=youtu.be

Het onderwerp

Het onderwerp van de uitzending: Bouwlogistiek en omgevingsmanagement. Yvonne Ton (Cobouw) sprak met Ruben Vrijhoef (HU, TUDelft), Ron Frazer (VolkerWessels Bouwmaterieel), Jan Robbert Albrechts (Gemeente Rotterdam) en Bart Schoonderwoerd (Technische Unie).
Vraag van de dag: bouwen in de stad – op een postzegel dus – hoe doe je dat met zo min mogelijk CO2 uitstoot en overlast, en zonder opslagruimte? Een interessante discussie.

Bekijk hieronder de uitzending

https://www.youtube.com/watch?v=3vgeunzK-YI&feature=youtu.be

Bewezen voordelen

Minder ritten naar de bouwplaats, minder transportkosten, minder uitstoot van C02 en stikstof én een snellere bouwtijd. Dat zijn de bewezen voordelen van de BouwHub, de nieuwe bouwlogistieke standaard van VolkerWessels.

bouwbord.jpg

De BouwHub

De BouwHub is een locatie aan de rand van de stad waar alle benodigde bouwmaterialen naar toe worden gebracht. In Utrecht wordt al jaren gewerkt met een BouwHub. Vanuit de BouwHub wordt het totale logistieke proces van de bouwketen (van leverancier tot bouwplaats) gemonitord en gecoördineerd. De leveranciers worden zonder wachttijden gelost, de leveringen worden geconsolideerd tot dagpakketten en worden op de meest slimme manier naar de bouwprojecten in de binnensteden vervoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van open data. Op de BouwHub worden ook producten geprefabriceerd. Tevens dient de BouwHub als parkeerplaats van waaruit de bouwplaatsmedewerkers naar de bouwplaats worden gebracht. Werknemers kunnen direct aan de slag aangezien alles bij hun werkplek al klaar staat. De busjes nemen op de weg terug naar de BouwHub afval van de bouwplaats mee.

Onderzoek

Samen met TNO is veel onderzoek gedaan naar de positieve effecten van de BouwHub. Hier zijn significante besparingen op het gebied van duurzaamheid, arbeidsproductiviteit, het aantal vrachtbewegingen, beladingsgraad en wachttijden gerealiseerd. Het succes van de BouwHub en het onderzoek zit niet alleen in de cijfers. 

Ketensamenwerking

Bouwlogistiek gaat ook over ketensamenwerking. Hoe beter we in de keten met elkaar samenwerken, hoe minder overlast we de binnenstad bezorgen en hoe schoner en slimmer we kunnen bouwen. Wij voorzien dan ook dat, in navolging van Utrecht, de behoefte aan bouwlogistieke hubs aan de rand van grote steden alleen maar zal gaan toenemen. Wij zien kansen om de huidige traditionele bouwlogistiek te vernieuwen.

Meer weten over de BouwHub? Mark Dudink informeert je graag. mdudink@bouwhub.nl