HomeMVOWAVEStofvrij werken

Wij werken stofvrij!

Stof in de bouw

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid en dan vooral kankerverwekkende stoffen zoals respirabel kwarts, hardhout, chroom en nikkel. Werknemers die hiermee in aanraking komen, moeten voorzichtig zijn en op een verantwoorde, veilige en vooral gezonde manier werken.
 

Werkgevers hebben de verplichting om aan te tonen dat de werkzaamheden "gezond" worden uitgevoerd. Om dit te kunnen waarborgen, is het beleid van de inspecties SZW bij de handhaving van de blootstelling aan deze schadelijke stoffen gebaseerd op (wettelijke) grenswaarden.

intentie verklaring

Intentieverklaring

Begin 2013 heeft een tiental bedrijven, waaronder VolkerWessels Bouwmaterieel, een door TNO en SZW geïnitieerde intentieverklaring ondertekend. Hierin staat dat wij het gebruik van stofvrije gereedschappen in de bouw zullen aanmoedigen. De achterliggende gedachte is een maatschappelijk verantwoorde werkomgeving te creëren voor werknemers en werkgevers.

poster stofvrij
Poster Stofvrij werken

Poster stofvrij werken

Om bovengenoemde intentieverklaring te bekrachtigen, heeft VolkerWessels Bouwmaterieel een zo compleet mogelijk overzicht gemaakt dat als hulpmiddel kan dienen bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van stofvrij werken.
Dit overzicht is vastgelegd op een poster.
 

Op de poster staan naast de stofproducerende machines/werkzaamheden de daarvoor toepasbare stofzuiginstallaties benoemd. De hulpmiddelen, zoals reinigingsmonden, stofzakken en filters zijn op de poster per stofzuiginstallatie weergegeven met daaronder een beschrijving van de toepassing. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen houtstofoplossingen, kwartsstofoplossingen en vloerreiniging.


Deze poster is een eerste aanzet. Zeg maar versie 1.0. Relevante ontwikkelingen op het gebied van stofvrij werken zullen periodiek worden bezien en kan eventueel leiden tot een nieuwe aangepaste versie. Deze poster zullen wij zo veel mogelijk onder onze klanten verspreiden.

Dienstverlening

Vanzelfsprekend verhuurt VolkerWessels Bouwmaterieel stofzuiginstallaties en de daarbij behorende hulpmiddelen die stofvrij werken bevorderen. Bezoek onze webshop voor een totaaloverzicht  van ons materieelpakket.
 

Daarnaast vinden wij het belangrijk om onze kennis op dit gebied met onze klanten te delen. Daarom vindt u hier een uitgebreide beschrijving over het hoe en waarom van stofvrij werken in de bouw.

     
Mocht u desondanks nog vragen en/of opmerkingen hebben, kunt u te allen tijde contact opnemen met Henk Broere 06-11 00 80 96 (hoofd Technische Dienst Oosterhout) of Johan Zwoferink 06- 50 22 36 60 (inkoper).

+